leren, online, learning, academysuite

De huidige kenniseconomie vraagt van de medewerker dat hij zijn hele leven blijft leren en ontwikkelen. Blijven leren maakt werknemers namelijk flexibel en duurzaam inzetbaar op de arbeidsmarkt. Investeren in de doorlopende scholing van werknemers is dus een belangrijke pijler. Bij leren denk je waarschijnlijk al snel aan het deelnemen aan opleidingen of cursussen. Maar, wist je dat 93% van wat je leert, gebeurt via informeel leren?

Informeel leren

Hoe ontstaat informeel leren?

Informeel leren vindt plaats als een persoon met een bepaald leerdoel voor ogen, zelf iets gaat leren, zonder dat er sprake is van een geplande en geïnstitutionaliseerde activiteit. Kort gezegd: Het is leren tijdens alledaagse activiteiten, waarbij leren niet het belangrijkste doel is. 

Verantwoordelijkheid overdragen aan medewerkers

Deze vorm van leren sluit goed aan bij de specifieke persoonlijke situatie en bedrijfssituatie en wordt in kleinere porties over de tijd uitgesmeerd. De sleutel tot het succes hiervan is, dat werkgevers de verantwoordelijkheid voor het leren overdragen aan de medewerkers. In plaats van de medewerkers het leren op te leggen, bieden de werkgevers de leermogelijkheden op verschillende manieren aan met gebruikmaking van technologische middelen, bijvoorbeeld een leerplatform waarop kennis gedeeld kan worden. Op basis van hun eigen behoeften bepalen de medewerkers vervolgens zelf, hoe, wat en wanneer ze leren. Door dit te koppelen aan prestatiemanagement, wordt gegarandeerd dat het leren de strategische bedrijfsdoelen ondersteunt.

De voordelen

Zowel medewerkers als organisaties profiteren van informeel leren. De voordelen ervan, zijn:

  • Het is kosteneffectief. Medewerkers leren veel, tegen lagere kosten.
  • Een snelle reactie op veranderende omstandigheden. Medewerkers zijn dagelijks bezig om zichzelf te ontwikkelen en met het bijspijkeren van hun kennis. Daardoor kunnen ze snel reageren op veranderende omstandigheden en ontstaat er een wendbare organisatie.
  • Versnellen van het leerproces. Organisaties kunnen formeel en informeel leren combineren, om zo het leerproces te versnellen.

Probeer het uit

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog het belang van informeel leren ingezien. Wil je er direct mee aan de slag, maar weet je niet precies hoe? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. 

Neem direct contact op met onze adviseurs!

Rozemarie Hendrikse Accountmanager

Rozemarie Hendrikse
Tel. 06 27 36 57 57

Marijn adviseur

Marijn Schouten
Tel. 06 53 28 45 52

Recommended Posts