brain-based learning

Wat is brein leren (brain-based learning), waarom is het voor jou van belang en hoe kan AcademySuite jou hierbij helpen? Lees hier de principes van de bewezen technieken van brain-based learning en ontdek het belang van breinleren. 

digitaal leren
Breinleren: brain-based learning

Wat is breinleren (brain-based learning)?

Breinleren is efficiënte manier van informatieoverdracht waarbij de werking van hersenen als uitgangspunt genomen is. Het is een methodiek voor het ontwerpen, ontwikkelen en uitvoeren van leerinterventies.

Brain-based learning bestaat uit een aantal stappen/principes. Hieronder zijn een aantal van deze stappen uitgewerkt. We beginnen bij wat basisinformatie over het brein. 

Het brein

Het brein is een complex orgaan met miljarden neuronen. Deze zenuwcellen zijn verdeeld over je gehele brein. Het brein is op te delen in verschillende delen.

 

Hersenstam

Hier vinden we de vitale functies. Deze vitale levensfuncties regelen onder andere de bloeddruk, ademhaling en hartslag.

Door de cursist te prikkelen activeer je dit gebied van het brein. Er zijn verschillende didactische principes die dit doen. Het signaalprincipe of het nabijheidsprincipe bijvoorbeeld. Deze prikkelen de deelnemer en activeren daarmee de hersenstam. Het resultaat? Een hoger leerrendement!

online leren

Kleine hersenen

De kleine hersenen regelen zaken zoals de coördinatie, het evenwicht en geautomatiseerde handelingen.

Met het correct vormgeven van een online leermodule maak je effectief gebruik van deze kleine hersenen. Door de e-learning gebruiksvriendelijk in te richten zorg je ervoor dat alle aandacht naar de leerstof kan gaan. Een cursist hoeft niet over de interface na te denken, dit regelen de kleine hersenen!

 

Grote hersenen

Dit gedeelte van je brein regelt de zintuigen. Het horen, voelen, proeven en ruiken bijvoorbeeld. De grote hersenen worden gebruikt om informatie tot je te nemen en er vervolgens kennis van te maken. Maak een e-learning daarom afwisselend met audiovisuele ondersteuning. Zo gebruik je meerdere zintuigen om informatie snel om te kunnen zetten in bruikbare kennis. 

Grote hersenen
digitaal leren

De acht principes

Het is belangrijk om de basisprincipes van het brein te kennen. Op basis van de werking van het brein zijn er principes ontwikkeld. Het achterliggende idee is om informatie zo effectief mogelijk over te brengen. 

Hoe zorg je ervoor dat mensen de informatie graag tot zich nemen en alles goed onthouden. Brain based learning maakt dit mogelijk. 

AcademySuite past deze principes toe bij het ontwikkelen van e-learnings. Dit zorgt voor een hoog leerrendement. 

Principe beloning

Een van de principes van breinleren is die van de beloning. Een simpel toe te passen en heel effectief middel. Door mensen te belonen voor de progressie, inzet of leercurve maakt het brein dopamine aan. De hersenactiviteit gaat daarbij ook nog eens omhoog. 

Zorg ervoor dat de cursist beloond wordt. Een simpele zoals: goed bezig, je bent al halverwege! Dit kan al veel verschil maken. Maak de beloning visueel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een positief signaal zoals een opgestoken duim.

Dit niet alleen omdat de cursist dan weet dat hij of zij op de goed weg is, maar ook vanwege de verhoogde hersenactiviteit. Het lijkt heel simpel; en dat is het ook. Toch wordt het snel vergeten. Zonde, want het is heel effectief. 

Nu is het ook weer niet zo simpel als het lijkt. Het is de kunst om alle acht principes te gebruiken. Het ene principe is complexer dan de andere. Voor het effectief toepassen van de principes moet er ook naar hoeveelheid en volgorde gekeken worden. 

Overtuigd geworden van de voordelen die breinleren biedt? Neem contact op ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

Een beller is sneller

Neem direct contact op met onze adviseurs.

Rozemarie Hendrikse AcademySuite

Rozemarie Hendrikse

Tel - (+31) 6 273 657 57

Marijn Schouten

tel - (+31) 6 532 845 52