Breinleren

AcademySuite neemt de werking van het brein als uitgangspunt voor onze online leeroplossingen. Daarom werken wij volgens het Brein Leer Model (BLM). Wij geloven in de kracht van breinleren.

Waarom is breinleren voor jou van belang? Hoe kan AcademySuite jou hierbij helpen? Lees hier de bewezen technieken en ontdek het belang van breinleren.

digitaal leren
Breinleren: brain-based learning

Wat is breinleren?

Breinleren maakt de vertaling van bevindingen uit de neurowetenschap naar leren en ontwikkelen. Informatie wordt op een efficiënte manier overgedragen. De hersenen worden hiervoor als uitgangspunt genomen. Breinleren is gebaseerd op een aantal kerninzichten. We beginnen bij de basisinformatie over het brein.

Het brein

Het brein is een complex orgaan met miljarden hersencellen. Deze hersencellen (ook wel neuronen genoemd) zijn verdeeld over je gehele brein. Elke neuroon kan zich verbinden met tienduizenden andere neuronen.

Wanneer we iets nieuws leren, wordt er een verbinding aangelegd. Om iets blijvend te beheersen is het van belang dat er een stevige verbinding wordt gemaakt. AcademySuite zet zich daarvoor in. Zo is leren geen eendagsvlieg, maar heeft het blijvend resultaat.   

De hersenstam

Een aantal kerninzichten

Het breinleren wordt gestuurd vanuit kerninzichten. Hieronder vind je er een aantal opgesomd.

De noodzaak van zuurstof en brandstof. Voor het beste leerrendement is goed eten en genoeg slaap belangrijk. Ook beweging is essentieel voor het goed functioneren van onze hersenen.

Herhaling is de beste leermeester. Hersenverbindingen worden sterker naarmate neuronen vaker actief zijn. We blijven herhalen totdat er een stevige verbinding is aangelegd.

Benutten van meerdere zintuigen. Informatie die langs meerdere zintuigelijke kanalen tegelijk wordt aangeboden, loopt een grotere kans te blijven hangen. De verschillende zintuigen versterken elkaar. Tekst, geluid en beeld: we gebruiken het allemaal.

Online bedrijfsschool

De acht principes

Op basis van deze kerninzichten zijn er een aantal basisprincipes van het brein ontwikkeld. Het achterliggende idee is om informatie zo effectief mogelijk over te brengen. Breinleren maakt dit mogelijk.

AcademySuite past deze principes toe bij de ontwikkeling  van e-learnings. 

Principe beloning

Eén van de principes van breinleren is die van de beloning. Door mensen te belonen voor de progressie, inzet of leercurve maakt het brein dopamine aan. De hersenactiviteit gaat hierbij omhoog. 

Zorg ervoor dat de cursist beloond wordt. Een stimulans zoals: ‘goed bezig, je bent al op de helft!’ kan al veel verschil maken. Maak de beloning visueel. Denk bijvoorbeeld aan een positief signaal zoals een opgestoken duim. Ook werken met een certificaat is een goed voorbeeld.

Breinleren is de basis

Alle producten die AcademySuite ontwikkeld zijn gebaseerd op de theorie van het breinleren. Het brein is het uitgangspunt voor de didactische principes die wij hanteren.  Overtuigd geworden van de voordelen die breinleren biedt? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

Een beller is sneller

Neem direct contact op met onze adviseurs.

Rozemarie Hendrikse

Marijn Schouten