laptop, online, learning

Wat een kwalitatief goed inwerkprogramma oplevert, hebben we in verschillende andere blogs al aangetoond. Nu je overtuigt bent van het belang hiervan, is het belangrijk om te weten hoe je zo’n programma opbouwt. Een kwalitatief goed onboardingprogramma bestaat uit een organisatorische kant en een inhoudelijke kant.

Met gebruik van online leermogelijkheden kan inwerken al voor jouw eerste werkdag. Zo ga je voorbereid naar je eerste dag toe. Een goede planning waarbij de medewerkers weten wie wat doet, is in het inwerktraject wat jij biedt ook belangrijk. Natuurlijk verschillen de accenten per bedrijf, maar de vier onderstaande zaken zijn in ieder geval noodzakelijk om te verwerken in een inwerktraject van kwaliteit.

Vier tips voor een goed inwerkprogramma

1. Zorg voor verbinding.

De medewerker wil zich welkom voelen en onderdeel zijn van het bedrijf. Naast verbinding met collega’s, willen nieuwe medewerkers zich ook binden aan de missie, visie, strategie en eventuele kernwaarden van jouw bedrijf.

2. Geef uitleg over de cultuur van het bedrijf.

Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels? Wie is je aanspreekpunt bij vragen of opmerkingen? De antwoorden op dit soort vragen zijn belangrijk bij de kennismaking van de medewerker met de cultuur van jouw bedrijf.

3. Maak duidelijk wat er van medewerkers verwacht wordt.

Waar zijn ze verantwoordelijk voor en aan welke doelstellingen moeten ze werken? Wanneer jouw medewerkers vóór hun eerste dag weten wat er van ze verwacht wordt, zijn ze veel sneller productief. Fijner voor hen en beter voor jouw bedrijf.

4. Geef inzicht in alle administratieve taken.

Denk daarbij aan het instellen van je e-mail en log-ins voor andere belangrijke systemen, maar ook informatie over bijvoorbeeld het pensioen of de vrije dagen van de medewerker.

Aan de slag

Wanneer je de bovenste vier stappen volgt, ben je in staat om prachtige online onboardingprogramma’s te maken. Natuurlijk helpen wij je graag bij dit traject, dus neem gerust contact met ons op, om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken.

Bekijk ook: