learning, onboarding

Stel: je hebt een nieuwe medewerker aangenomen. Die heeft het recruitmentproces doorlopen en heeft zin om te starten met de eerste werkdag. Hij of zij maakt kennis met collega’s, krijgt een korte uitleg over de e-mail en de printer, om vervolgens te moeten starten met zijn of haar eerste werkzaamheden. Dit is geen goed inwerktraject en daardoor loop je veel voordelen mis.  

Voordelen van een goed inwerktraject

Voorkom onzekerheid

Jouw medewerker voelt zich na zo’n introductie die we in de inleiding beschreven, onzeker om te starten. Je hebt de nieuwe medewerker niet duidelijk gemaakt wat er precies van hem of haar wordt verwacht en dus voelt die zich al snel aan zijn of haar lot overgelaten. De medewerker mist een heldere basis. Omdat dit niet strookt met zijn of haar verwachtingen, besluit de medewerker om na een maand alweer te vertrekken.

Voorkom personeelsverloop

Het is wel duidelijk dat situatie die hierboven geschetst is, voorkomen had kunnen worden. Helaas komen zulke situaties in de praktijk nog veel voor. Slecht ingewerkte medewerkers vertrekken. En als ze wel blijven, wordt hun potentieel niet goed benut. Goede onboarding is belangrijk en verbetert de prestaties. Daarbij zorgt het ervoor dat medewerkers zich echt binden aan jouw bedrijf. Die binding is belangrijk, omdat medewerkers het werk ook bij andere organisaties (hadden) kunnen uitvoeren.

Met een goed inwerktraject investeer je in je personeel

Een onboardingsprogramma zorgt ervoor, dat medewerkers willen blijven en dat ze goed inzetbaar zijn. Realiseer je dat medewerkers in de eerste maand al beslissen, of ze bij jouw bedrijf willen blijven werken, of niet. Investeer dus in een goed inwerktraject, om personeelsverloop te voorkomen en de ontwikkeling van jouw medewerkers en bedrijf te stimuleren.

Hulp nodig?

Wij helpen graag bij het opzetten van een kwalitatief onboardingprogramma, dus neem gerust contact met ons op, of plan een gratis en vrijblijvende kennissessie in, om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken. 

Recommended Posts