Skip to content

Een leuke manier om kennis over te dragen in de zorg? Een educatieve video zorg

Kennisoverdracht is in iedere branche essentieel en zeker ook in de zorg. Vrijwel continu veranderen voorschriften of zijn er nieuwe omstandigheden. Verder is het van groot belang om personeel in de zorg te binden en te behouden. Een middel daarbij is het bieden van uitdaging en het overdragen van nieuwe kennis. Maar: hoe waarborg je goede kennisoverdracht in een tijd waarin fysieke ontmoetingen tot een minimum worden beperkt? En hoe breng je kennis over op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier? Met een educatieve video zorg!

Een educatieve video voor in de zorg

Bij AcademySuite weten we hoe we kennis kunnen overdragen op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier. Daarvoor gaan we terug naar de theorie. Mensen onthouden 80% van wat ze zien, 20% van wat ze lezen en 10% van wat ze horen. Wat je nu weet, is dat je vooral gebruik moet maken van beeld; mensen onthouden dingen die ze zien namelijk het beste. Geen wonder dus dat video één van de meest effectieve leermiddelen is. Zeker omdat in video een combinatie kan worden gemaakt tussen beeld, tekst én geluid.

Aantrekkelijk en eenvoudig leren met video

Een optimaal middel dus voor het overdragen van kennis. Verder biedt video de oplossing voor kennisoverdracht in een tijd waarin, door het coronavirus, fysieke ontmoetingen tot een minimum worden beperkt. Online leren kan namelijk altijd. Daarbij komt dat kennisoverdracht door middel van video’s onafhankelijk is van tijd en dat de kennisoverdracht voor iedere werknemer hetzelfde is.

Doordat er slechts eenmaal moeite gestoken hoeft te worden in de ontwikkeling van de video, biedt deze oplossing direct een lagere belasting van de bestaande organisatie.

Hieronder staan de voordelen nog even op een rijtje:

  • – Optimale kennisoverdracht door de combinatie van beeld, tekst en geluid.
  • – Optimale kennisoverdracht onafhankelijk van tijd en plaats.
  • – Consistente kennisoverdracht; alle medewerkers krijgen dezelfde kennis toegereikt.
  • – Een lagere belasting van de bestaande organisatie.

Animatievideo’s, instructievideo’s, educatieve video zorg

Oké, video is dus een ideaal middel voor kennisoverdracht. Wat zijn dan de opties? Dat zijn er drie, namelijk animatievideo’s, instructievideo’s of studiovideo’s. Animatievideo’s kunnen het best worden ingezet om vakgerichte kennis of ingewikkelde concepten die moeilijk te filmen zijn op een begrijpelijke, heldere manier over te dragen.

Denk hierbij aan een video over het uitleggen van een bepaald model in de zorg of het inzichtelijk maken van de huidige situatie in Nederland met betrekking tot dementie. Instructievideo’s kunnen het beste worden ingezet bij makkelijk te filmen uitleg, bijvoorbeeld rollenspellen of het bedienen van apparatuur. Een andere optie is het ontwikkelen van studiovideo’s. In dat geval nodigen we je uit in onze studio waar je jouw verhaal op een begrijpelijke manier uitlegt. Naderhand ondersteunen wij jouw verhaal door het invoegen van verhelderende symbolen, afbeeldingen en pijlen. Uiteraard zijn ook combinaties van deze drie opties mogelijk.

Je eigen video ontwikkelen?

Ben je enthousiast geworden en wil jij ook graag je eigen educatieve video zorg? AcademySuite is specialist in het ontwikkelen van online leermiddelen. Voor welke video je ook kiest; het is allemaal mogelijk in elke gewenste samenwerkingsvorm. Daarbij zorgen wij er altijd voor dat jouw video’s herkenbaar zijn in jouw eigen huisstijl. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Contacteer ons!

educatieve video zorg

Haal het beste uit je medewerkers & waarborg de continuïteit van je bedrijf.

Digitaal technologie cursus training

Voel je vrij dit bericht te delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
💬 Hoi, advies nodig?