leren, learning, onboarding, laptop

Het is belangrijk dat de manier waarop je leert, aansluit op je levensfase. Als je jonger bent, is het gemakkelijker om abstract te leren. Dit is ook de manier waarop je als kind op school leert. Wanneer je wat ervaring hebt, is het juist gemakkelijker om toegepast en praktijkgericht te leren. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om nieuwe informatie te verwerken en op te slaan. Een belangrijke vraag dus: Sluit de manier van leren aan op je leerbehoefte?

Intelligentieverandering bij het ouder worden

Eerst even een klein stukje theorie, om verschillende leerbehoeften te begrijpen. Als je ouder wordt, neemt de intelligentie met betrekking tot het vermogen tot abstract denken en de snelheid van denkprocessen, langzaam af. De organisatie van je geheugen en de mate waarin deze informatie kan worden opgeroepen, wordt ook langzaam minder. 

Ervaring-afhankelijke intelligentie neemt juist toe bij het ouder worden. Voor de alledaagse werkelijkheid wordt het betekenis-gevend vermogen belangrijk. Dit is een persoonlijk geheugen wat groeit met de jaren. Naarmate je ouder wordt, kun je beter betekenis geven aan nieuwe gebeurtenissen.

Praktijkgericht blijven leren

Het mooie van af- en toenemende functionaliteiten bij het ouder worden, is dat je op een goede manier kunt blijven leren als je dit op een praktijkgerichte manier doet en daarbij gebruik maakt van je eerdere ervaringen. Bij AcademySuite kunnen we dit realiseren door maatwerk te leveren en door aan te sluiten bij de verschillende leervoorkeuren en praktijksituaties. Wij maken leren interactief en stellen bijvoorbeeld vragen aan de gebruiker. Op deze manier kunnen mensen hun ervaring inbrengen.

Meer weten?

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden over de leeroplossingen van AcademySuite en wil je deze ook inzetten in jouw organisatie, voor de ontwikkeling van al je (oudere) medewerkers? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Neem direct contact op met onze adviseurs!

Rozemarie Hendrikse
Tel. 06 27 36 57 57

Marijn Schouten
Tel. 06 53 28 45 52

Recommended Posts