Skip to content

Afgestudeerden onder hoge druk op de werkvloer

Afgestudeerden onder hoge druk op de werkvloer

Steeds meer pas-afgestudeerden zouden een burn-out krijgen omdat zij onder steeds hogere druk staan en aan hun lot worden overgelaten wanneer zij de arbeidsmarkt betreden. Volgens Annelies van der Velden, vertrouwenspersoon en mediator bij Zorg van de Zaak is dit vooral te wijten aan het feit dat jongeren sociale kennis missen over de omgangsnormen op de werkvloer. Hierdoor zijn zij vaker het slachtoffer van machtsmisbruik of conflicten. Volgens Annelies daarom de taak aan opleidingen om jongeren sociaal klaar te maken voor de arbeidsmarkt.

‘De jonge generatie is een hele kwetsbare generatie. Op de opleiding hebben zij zich beziggehouden met het ontwikkelen van vakkennis, maar niet altijd wordt er stilgestaan bij de sociale ontwikkeling en de sociale verhoudingen op de werkvloer. Dit maakt dat het eerste werkjaar vaak overleven is’.

Volgens Van der Velden worstelen veel jongeren met het vinden van hun plekje. ‘Het is erg moeilijk om in een bestaand systeem binnen te komen, vooral op een resultaatgerichte werkvloer waar de werkdruk hoog is. Machtsmisbruik door autoritaire leidinggevenden, pestgedrag en conflicten over achterblijvende prestaties komen dan ook vaker voor dan men denkt’.

De vraag voor organisaties is dan ook hoe zijn ervoor kunnen zorgen dat jongeren een goede start op de arbeidsmarkt kunnen maken. In onze ogen gaat een goede start bij een organisatie gepaard met een goed inwerkprogramma. Wanneer bij dit introductieprogramma zowel aandacht wordt besteed aan de praktische zaken als aan de ongeschreven regels weet een pas afgestudeerde wat er van hem verwacht wordt zodat hij een goede start kan maken. Daarom ontwikkelen wij graag samen met u een bedrijfsspecifiek introductieprogramma, passend bij uw organisatie om de pas afgestudeerde (of de nieuwe medewerker) wegwijs te maken binnen uw organisatie. Zo borgt u de kennis voor uw (nieuwe) medewerker.

Neem direct contact op met onze adviseurs!

Rozemarie Hendrikse Accountmanager

Rozemarie Hendrikse
Tel. 06 27 36 57 57

Marijn adviseur

Marijn Schouten
Tel. 06 53 28 45 52

Haal het beste uit je medewerkers & waarborg de continuïteit van je bedrijf.

Digitaal technologie cursus training

Voel je vrij dit bericht te delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
💬 Hoi, advies nodig?